do 30 mrt 2023
20:30 uur


Kleine Zaal
Muziektheater

€ 23.00

Esther Apituley en Scapino presenteren

De Sprong van Nijinsky

“Iedereen is op zoek naar een diep menselijk verlangen naar onvoorwaardelijke bevestiging van zijn bestaan” Nijinksy

De Sprong van Nijinsky is een theatraal dansconcert gebaseerd op het leven van de wereldberoemde danser Vaslav Nijinsky. We transformeren de Nijinsky jaren van het begin van de 20ste eeuw met dans en muziek naar de tijd van nu. Met rap, hiphop, rauwe punkteksten van Ko van den Bosch, geïnspireerd op de dagboeken van Nijinsky en de opwindende funk en pop ritmes van componist Chiel Meijering.

We zien een virtuoze danser (Scapino balletdanser Mischa van Leeuwen), die op jonge leeftijd schizofreen werd en niet meer in het openbaar wil dansen. Zijn vrouw Romola spoort hem aan om toch nog één keer te dansen, voor publiek. Vanwege zijn schizofrenie trekt Vaslav zich terug en leeft in zijn eigen wereld. Maar hij blijft dansen, in zijn eigen kamer, want zijn lichaam is het enige in het leven wat hem houvast geeft. 
Deze multidisciplinaire voorstelling is een pleidooi voor het loslaten van de werkelijkheid, en durven te zweven in een andere wereld.

De Sprong van Nijinsky is een voorstelling niet alleen over een danser met een ongekend talent, maar ook over hoe het is om te leven en te creëren beïnvloed door psychoses, waarin er geen onderscheid is tussen fantasie en werkelijkheid. 

De cast bestaat uit een indrukwekkende groep multitalenten; Mischa van Leeuwen (danser Scapino Ballet); Victor Lange (acteur, muzikant, speelde in Beethoven Lost in Silence); Gary “Duimelot” Gravenbeek (danser, vocalist, acteur); Paul Medeiros (eerste violist) en artistiek leider Esther Apituley (altviolist, spel).

Artistiek concept: Esther Apituley / Regie: Titus Tiel Groenestege  / Tekst: Ko van den Bosch / Compositie: Chiel Meijering / Visual Design: Karl Klomp / Techniek: Rik van der Veen / Zakelijke leiding: Tamara Keasberry / Publiciteit: Bureau tamtam / Verkoop: De Zee Theaterproducties
 

U kunt hier uw reactie plaatsen